Sunday, July 13, 2008

HAKATA ( Haibun )

( Pogled na kanal u modernoj Fukuoki )

HAKATA


Zadnjeg dana boravka u Japanu šetam modernim milionskim gradom Fukuoka i od svog prijatelja Richarda saznajem da je Fukuoka novo, savremeno, ime za Hakatu - veliku luku preko koje je kineska kultura dospevala u Japan. Čak i danas, reč Hakata potstiče maštu. Zamišljam stare drvene ladje kako savladjuju korejski moreuz i uplovljavaju u luku, i kako se sa brodova izmedju istovarenih svilenih bala, od kojih će se uskoro šiti prelepi kimoni za dvorske konkubine, provlače odrpani monasi sa kojima je budizam ušao u Japan. Ulazimo u korejski restoran.

Jedući iši-jaki (1)
u Fukuoki je
centar mojeg srca

To je mesto u kojem sećanja obuzimaju čoveka. Zapisani haiku me je podsetio na moj davnašnji haiku, pobednik jugoslovenskog konkursa:

Jedući meki griz
najednom se nađoh
na putu Bude.

Odseli smo u Oriental hotelu blizu železničke stanice Hakata. Začuđujuće je da mi hotelski kućni ogrtač, spakovan na krevetu, nije premali.

obilazak Japana
za dva sečenja mojih noktiju

Fukuoka-
ulicom tužnih ljudi (2)
vraćam se kući

U noći je strašna oluja zahvatila Fukuoku. Jaka kiša je zalivala okno, glasno je grmelo je i sevelo. Bio sam zahvalan nebu i srećan zbog tog emocionalnog ispraćaja. Veći deo noći sam prebdeo gledajuči svetlosti Hakate kroz prozor zaliven kišom. Do jutra se je bura rasčistila.

Prvo sunce-
mali oblačić
napušta Fukuoku.


(1) - Ishiyaki, 石焼, - „kuvanje kamenovima“ je vrsta korejske kuhinje popularne u Japanu u kojoj se hrana peče u vreloj kamenoj posudi iz koje gost takodje jede.

(2) - Oyafuku-dori, „ulica tužnih ljudi“ u Fukuoki nazvana tako zbog brojnih barova u kojima „tužni ljudi“ piju.

No comments: