Saturday, April 25, 2020

SIMINA KUĆA, haibun



Vojvoda Simeon Sokolov, "Simo"


Dimitar Anakiev
SIMINA KUĆA, haibun

Danas posetih rodnu kuću najpoznatijeg i najvećeg Groznatovčana: vojvode Simeona „Sime“ Sokolova (1848 – 1948). Unuk je prvog Groznatovačkov vojvode Hrista Plakata, koji se 1821 borio protiv Turaka u Grčkom ustanku. Kao i većina slobodoljubivih Bugara u doba Otomske okupacije mesto za delovanje Simo je potražio u susedstvu (Hristo Botev i Ljuben Karavelov bili su u Rumuniji, Ivan Vazov u Rusiji). U predvečerje Srpsko-Tuskog rata 1876 javlja se kao dobrovoljac u srpsku vojsku gde organizuje dva bugarska dobrovoljačka bataljona sa po 500 vojnika. Zbog hrabrosti ispoljene u ratu dobija čin poručnika i tada najveći Takovski orden.
Nakon poraza srpske vojske decembra 1877 odlazi za Trn i tamo samoinicijativno podiže Šopski ustanak protiv Turaka. Njegova slabo naoružana vojska od oko hiljadu ljudi oslobodila je teritoriju u trouglu Trn-Breznik-Ćustendil a porazila je Turke i kod Surdulice, Bosilegrada i Radomira, boreći se kasnije i kod Krive Palanke i Kumanova. Nakon oslobođenja Bugarske poslanik je u parlamentu. Ugostio je u Sofiji svog starog prijatelja, Nikolu Pašića, posle sloma Timočkog ustanka.
Čim put kroz selo počne da se penje staza ulevo vodi na improvizovani mostić od dasaka i odmah preko Groznatovačke reke je malo dvorište sa ruševinama kuće. Nema tu nikakvog spomenika, niti putokaza, samo ostaci pušionice za sušenje mesa koju su njegovi rođaci kasnije postavili na temelju njegove kuće.
Obasut belim laticama šljive koje je nosio vetar u njegovom dvorištu zapisah haiku:

Simina kuća.
Iz temelja izrasle
mlade koprive.



No comments: